Ciasteczka karbowane
Z czym kojarzy Wam się wizyta u babci? Mi zdecydowanie z ciasteczkami, takimi maślanymi z marmoladą. Nawet w tym momencie przypomina mi się ich smak i zapach. Na samą myśl o nich ślinka mi cieknie. I właśnie przepis na takie ciasteczka przedstawiam Wam dzisiaj poniżej. Mam nadzieje, że będą Wam smakowały tak samo bardzo jak te robione przez Wasze babcie.
Składniki:
- 250g margaryny
- 150g cukru
- 1op cukru waniliowego
- 1 jajko
- 175g mąki pszennej
- 175g mąki ziemniaczanej
- 1op/słoik twardej marmolady
Sposób przygotowania:
- Margarynę przełóż do miski, wymieszaj na gładki krem mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Porcjami wsypuj cukier i cukier waniliowy. Całość mieszaj tak długo, aż otrzymasz jednolitą masę. Następnie wbij jajko i dokładnie wyrób ciasto.
- Mąkę pszenną połącz z ziemniaczaną, porcjami wysypuj do masy, wyrabiaj mikserem ustawionym na średnie obroty.
- Do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki przełóż ciasto.
- Ciasto wyciskaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc kółka około 3-4cm średnicy.
- W drugi rękaw (tym razem bez końcówki) nałóż marmolady. Na środek każdego ciastka wyciśnij kleksa marmolady.
- Gotowe ciastka włóż do piekarnika nagrzanego do 180C. Piecz przez około 15 minut.
Jejku. Ja uwielbiam takie ciacha. Dzięki za przepis - będzie pieczone ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje za pochwałę i życzę smacznego ;)
UsuńWyglądają bardzo apetycznie, musze wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńKażde miłe słowo jest dla mnie niezwykle ważne, dziękuje :D
UsuńDaj znać czy smakowały.
Całkiem łatwy przepis, te ciasteczka są przepyszne ! :)
OdpowiedzUsuńTak rzeczywiście przepis nie należy do trudnych, a zrobienie ciastek to ogromna przyjemność :) Dzięki
Usuń