Biało-czarne ciasteczka
Dzisiaj chciałam wam pokazać niedawno testowany przeze mnie przepis. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nie poprawiła. Mam nadzieje, że ciasteczka Wam zasmakują.
Składniki:
- 150g miękkiego masła lub margaryny (ja użyłam Kasi)
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowy
- 1 jajko wielkości M
- 120g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao w proszku
- Masło lub margarynę przełożyć do wysokiej miski, utrzeć na gładki krem mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Małymi porcjami dodawać cukier i cukier wanilinowy, dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Wbić jajko, wyrobić mikserem (około pół minuty)
- Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przygotowaną mieszankę w dwóch porcjach wsypać do masy, wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty. Szpachelką do ciasta lub łyżką podzielić przygotowaną masę na dwie równie części.
- Jedną część ciasta rozsmarować na płaskim talerzu. Kakao połączyć z mlekiem, dodać do drugiej części ciasta, dokładnie wymieszać.
- Ciemne ciasto przełożyć na jasne, delikatnie rozprowadzić.
- Piekarnik grzałka góra/dół rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Z przygotowanego dwukolorowego ciasta oddzielać dwiema łyżeczkami podłużne porcje ciasta. Układać je na przygotowanej blasze, zachowując odstępy. Blaszki z ciastkami wsuwać kolejno na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Ciasteczka piec 12-15 minut.
Świetnie wygląają
OdpowiedzUsuń