Rogaliki drożdżowe z serem

Hej!
Po długiej nieobecności na blogu witam was nowym przepisem na rogaliki drożdżowe z serem. Piekłam je dzisiaj jakąś godzinę temu i muszę przyznać, że to chyba jeden z najlepszych przepisów jakie posiadam. Mam nadzieje, że wam też przypadnie do gustu.
Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 3 dag świeżych drożdży 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 90 ml oleju
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
nadzienie:

  • 15-20 dag zmielonego półtłustego białego sera
  • 2 1/2 łyżki budyniu w proszku (najlepiej śmietankowego)
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:

  • Rozkruszone drożdże wymieszać z mlekiem, 2 łyżkami mąki i 1 łyżeczką cukru. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min. 
  • Resztę mąki przesiać, dodać sól, pozostały cukier, jajko i rozczyn. Wyrobić ciasto. Dodać olej, wyrabiać jeszcze kilka minut. Przykryć je i pozostawić w cieple na 1 godz.
  • Przyrządzić nadzienie. Żółtko utrzeć z cukrem, dodawać porcjami ser, nie przerywając ucierania. Masę wymieszać z proszkiem budyniowym.
  • Ciasto podzielić na 2 lub 3 równe części (zależy jakiej wielkości chcecie rogaliki). Każdą rozwałkować na cienkie koło i podzielić je na ósemki. Na trójkąty ciasta nałożyć po porcji nadzienia, zrolować je od podstawy do wierzchołka.
  • Rogaliki ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Pozostawić w cieple na ok. 15-20 min.
  • Rogaliki posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Wyjąć i wystudzić.
      

Komentarze

  1. Przez cb mam ochotę teraz na takie rogaliki! Na pewno wypróbuję przepis!
    Zapraszam do sb na book-is-the-answer.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na LBA :)
    http://stvkrotka.blogspot.com/2016/01/libster-award.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis! Rogaliki wyglądają bardzo smakowicie, muszę spróbować takie zrobić :D Ładny wygląd bloga :D ouurselves.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty