Szyszki

Nie wiem jak jest u Was w domu, ale u mnie najszybciej znikają wszelkiego rodzaju ciasteczka. Dlatego postanowiłam w tym tygodniu zrobić szyszki.
Składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła lub margaryny (250 g)
  • 250 g krówek (najlepsze będą ciągutki)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • aromat waniliowy lub cytrynowy
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 150-170 g ryżu preparowanego

Sposób przygotowania:

  • W rondelku rozpuścić masło/margarynę, dodaj cukier, kakao i wodę.
  • Dodaj stopniowo krówki i mieszaj aż masa stanie się jednolita i gładka.
  • Masę zdejmij z ognia i dodaj do niej kilka kropli aromatu.
  • Jeszcze ciepłą masę przełóż do miski i połącz z mlekiem w proszku.
  • Wsyp ryż i dokładnie wymieszaj.
  • Masę nabieraj łyżką i formuj w dłoniach niewielkie szyszki. Ułóż na papierze śniadaniowym i odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty