Czekoladowy fondant

Cześć.
Na początku tego wpisu chciałabym Wam podziękować. Za co? Za 2000 wyświetleń. Za każdym razem, kiedy wstawiam nowy wpis jest Was coraz więcej i więcej. Przybywa obserwatorów i komentarzy na blogu, co bardzo mnie cieszy, ponieważ wszystkie te komentarze są miłe i mobilizują mnie do dalszych działań.
Kocham czekoladę i chyba nie muszę tego nikomu udowadniać. Czekoladowy fondant to nic innego jak czekoladowa babeczka z rozpływającą się czekoladą w środku.
Składniki:
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady (gorzką czekoladę możecie zastąpić deserową)
  • 1 opakowanie miękkiego masła lub margaryny
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 70 g mąki pszennej
  • cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
  • Masło/margarynę rozpuść w rondelku, zdejmij z ognia, włóż 250 g połamanej czekolady i mieszaj aż się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.
  • Żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem na białą masę.
  • Do masy żółtkowej dodaj lekko przestudzoną masę czekoladową i wymieszaj.
  • Następnie dodaj mąkę i jeszcze raz wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Pozostałe kostki czekolady przekrój na połówki.
  • Masę przełóż do foremek. W każdą wciśnij pół kostki czekolady. 
  • Piecz przez około 12 minut w 190°C.

Komentarze

Popularne posty