Czekoladowy fondant
Cześć.
Na początku tego wpisu chciałabym Wam podziękować. Za co? Za 2000 wyświetleń. Za każdym razem, kiedy wstawiam nowy wpis jest Was coraz więcej i więcej. Przybywa obserwatorów i komentarzy na blogu, co bardzo mnie cieszy, ponieważ wszystkie te komentarze są miłe i mobilizują mnie do dalszych działań.
Kocham czekoladę i chyba nie muszę tego nikomu udowadniać. Czekoladowy fondant to nic innego jak czekoladowa babeczka z rozpływającą się czekoladą w środku.
Składniki:
Na początku tego wpisu chciałabym Wam podziękować. Za co? Za 2000 wyświetleń. Za każdym razem, kiedy wstawiam nowy wpis jest Was coraz więcej i więcej. Przybywa obserwatorów i komentarzy na blogu, co bardzo mnie cieszy, ponieważ wszystkie te komentarze są miłe i mobilizują mnie do dalszych działań.
Kocham czekoladę i chyba nie muszę tego nikomu udowadniać. Czekoladowy fondant to nic innego jak czekoladowa babeczka z rozpływającą się czekoladą w środku.
Składniki:
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady (gorzką czekoladę możecie zastąpić deserową)
- 1 opakowanie miękkiego masła lub margaryny
- 150 g cukru
- 5 jajek
- 70 g mąki pszennej
- cukier puder do dekoracji
- Masło/margarynę rozpuść w rondelku, zdejmij z ognia, włóż 250 g połamanej czekolady i mieszaj aż się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.
- Żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem na białą masę.
- Do masy żółtkowej dodaj lekko przestudzoną masę czekoladową i wymieszaj.
- Następnie dodaj mąkę i jeszcze raz wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Pozostałe kostki czekolady przekrój na połówki.
- Masę przełóż do foremek. W każdą wciśnij pół kostki czekolady.
- Piecz przez około 12 minut w 190°C.
Komentarze
Prześlij komentarz