Budyniowa tarta z galaretką

Kolejny przepis to przepis na tarte do której na pewno będę wielokrotnie wracać. Ciasto jest pyszne i bardzo proste w wykonaniu. Muszę przyznać, że ciasta które nie wymagają pieczenia nie są moim częstymi wyrobami, ponieważ uwielbiam jak w całym domu pachnie świeżym, gorącym, słodkim wypiekiem. To ciasto jest idealne na ciepłe, letnie dni. Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje.
Składniki:
  • 400ml wody
  • 1 op. galaretki
  • 220g herbatników
  • 110g masła (zamiast masła możecie dać ok. 130g margaryny)
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru
  • 500ml śmietanki 30%
  • owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
Galaretka:
  • Galaretkę rozpuść w 400ml wody i odstaw do ostudzenia.
Spód:
  • Herbatniki pokrusz/zgnieć za pomocą wałka lub tłuczka tak drobno, aby powstał swego rodzaju pył.
  • Masło/margarynę rozpuść w rondelku i dodaj do pokruszonych herbatników.
  • Mieszaj składniki tak długo aż uzyskasz lekko klejącą się masę.
  • Na spód i boki (boki do około max 3 cm wysokości formy) tortownicy lub wysokiej formy na tarte wyłóż masę i odstaw ją na ok. 15 minut do lodówki.
Krem:
  • Do zimnej śmietanki dodaj budyń i cukier. Mieszaj do momentu rozpuszczenia składników.
  • Budyń przelej do rondelka, odstaw na ogień i mieszaj do momentu zgęstnienia masy.
  • Gotowy krem wylej na wcześniej przygotowany spód i przykryj go folią spożywczą.
  • Odstaw do schłodzenia.

  • Kiedy krem ostygnie poukładaj na nim owoce i zalej lekko tężejącą galaretką.
  • Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.

P.S. Napisałam Wam o dość wysokiej formie na ciasto, ponieważ sama zrobiłam tarte w tradycyjnej nie zbyt głębokiej formie i okazała się być za niska. Przez co nie zmieściła mi się cała galaretka i nie przykryła tym samym całych owoców.

Komentarze

Popularne posty