Budyniowa tarta z galaretką
Kolejny przepis to przepis na tarte do której na pewno będę wielokrotnie wracać. Ciasto jest pyszne i bardzo proste w wykonaniu. Muszę przyznać, że ciasta które nie wymagają pieczenia nie są moim częstymi wyrobami, ponieważ uwielbiam jak w całym domu pachnie świeżym, gorącym, słodkim wypiekiem. To ciasto jest idealne na ciepłe, letnie dni. Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje.
Składniki:
Składniki:
- 400ml wody
- 1 op. galaretki
- 220g herbatników
- 110g masła (zamiast masła możecie dać ok. 130g margaryny)
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 2 łyżki cukru
- 500ml śmietanki 30%
- owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
Galaretka:
- Galaretkę rozpuść w 400ml wody i odstaw do ostudzenia.
Spód:
- Herbatniki pokrusz/zgnieć za pomocą wałka lub tłuczka tak drobno, aby powstał swego rodzaju pył.
- Masło/margarynę rozpuść w rondelku i dodaj do pokruszonych herbatników.
- Mieszaj składniki tak długo aż uzyskasz lekko klejącą się masę.
- Na spód i boki (boki do około max 3 cm wysokości formy) tortownicy lub wysokiej formy na tarte wyłóż masę i odstaw ją na ok. 15 minut do lodówki.
Krem:
- Do zimnej śmietanki dodaj budyń i cukier. Mieszaj do momentu rozpuszczenia składników.
- Budyń przelej do rondelka, odstaw na ogień i mieszaj do momentu zgęstnienia masy.
- Gotowy krem wylej na wcześniej przygotowany spód i przykryj go folią spożywczą.
- Odstaw do schłodzenia.
- Kiedy krem ostygnie poukładaj na nim owoce i zalej lekko tężejącą galaretką.
- Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.
P.S. Napisałam Wam o dość wysokiej formie na ciasto, ponieważ sama zrobiłam tarte w tradycyjnej nie zbyt głębokiej formie i okazała się być za niska. Przez co nie zmieściła mi się cała galaretka i nie przykryła tym samym całych owoców.
Komentarze
Prześlij komentarz