Sernik straciatella
Cześć!
Po poprzednio robionym poduszkowcu zostało mi 0,5kg sera. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nie spożytkowała. Bardzo lekkie, smaczne i nie za słodkie- tak opisałabym to ciasto. Dzisiaj zapraszam Was do zapoznania się z przepisem na sernik straciatella.
Składniki:
Po poprzednio robionym poduszkowcu zostało mi 0,5kg sera. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nie spożytkowała. Bardzo lekkie, smaczne i nie za słodkie- tak opisałabym to ciasto. Dzisiaj zapraszam Was do zapoznania się z przepisem na sernik straciatella.
Składniki:
- 160g maślanych, kakaowych herbatników
- 90g margaryny
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 500g twarogu sernikowego
- 500ml śmietanki do ubijania
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny deserowej
- 100ml wrzątku
Sposób przygotowania:
Spód:
- Margarynę rozpuść. Herbatniki skrusz na pyłek blenderem. Wlej rozpuszczoną margarynę do herbatników. Wymieszaj.
- Dno tortownicy (20-24cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż do tortownicy masę ciasteczkową i rozprowadź ją równomiernie.
- Tak przygotowany spód odstaw do lodówki.
Masa serowa:
- Żelatynę zalej wrzątkiem dokładnie wymieszaj.
- Porządnie schłodzoną śmietankę wbij na sztywno.
- W osobnej misce umieść twaróg oraz cukier puder i wymieszaj. Dodaj połowę ubitej śmietany, wymieszaj. Dodaj pozostałą śmietanę i ponownie mieszaj.
- Rozpuszczoną żelatynę dokładnie wymieszaj z dwiema łyżkami masy serowej.
- Czekoladę zetrzyj na tarce na dużych oczkach i dodaj do masy serowej.
- Zahartowaną wcześniej żelatynę dodaj do miski z masą serową i wymieszaj.Przełóż masę serową na schłodzony spód i wyrównaj wierzch.
- Włóż do lodówki do stężenia (około 5 godzin).
pyszny serniczek
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń