Sernik straciatella

Cześć!
Po poprzednio robionym poduszkowcu zostało mi 0,5kg sera. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nie spożytkowała. Bardzo lekkie, smaczne i nie za słodkie- tak opisałabym to ciasto. Dzisiaj zapraszam Was do zapoznania się z przepisem na sernik straciatella.
Składniki:
  • 160g maślanych, kakaowych herbatników 
  • 90g margaryny
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 500g twarogu sernikowego
  • 500ml śmietanki do ubijania
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny deserowej
  • 100ml wrzątku
Sposób przygotowania:
Spód:
  • Margarynę rozpuść. Herbatniki skrusz na pyłek blenderem. Wlej rozpuszczoną margarynę do herbatników. Wymieszaj. 
  • Dno tortownicy (20-24cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż do tortownicy masę ciasteczkową i rozprowadź ją równomiernie.
  • Tak przygotowany spód odstaw do lodówki.
Masa serowa:

  • Żelatynę zalej wrzątkiem dokładnie wymieszaj.
  • Porządnie schłodzoną śmietankę wbij na sztywno.
  • W osobnej misce umieść twaróg oraz cukier puder i wymieszaj. Dodaj połowę ubitej śmietany, wymieszaj. Dodaj pozostałą śmietanę i ponownie mieszaj.
  • Rozpuszczoną żelatynę dokładnie wymieszaj z dwiema łyżkami masy serowej.
  • Czekoladę zetrzyj na tarce na dużych oczkach i dodaj do masy serowej.
  • Zahartowaną wcześniej żelatynę dodaj do miski z masą serową i wymieszaj.Przełóż masę serową na schłodzony spód i wyrównaj wierzch.
  • Włóż do lodówki do stężenia (około 5 godzin).


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty